Nieuwsbericht

OTAR: Zo pakken overheden hun bruggen en viaducten aan

Profielfoto van Riske van Vliet
14 maart 2024 | 1 minuut lezen

OTAR, het vakblad voor managers beheer, onderhoud infrastructuur en mobiliteit, heeft het laatste artikel in een driedelige reeks gepubliceerd. In deze editie gaat OTAR in op de stappen die overheden zetten om hun bruggen en viaducten circulair te gaan bouwen.

Goede Samenwerking

Een goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen en het delen van praktijkervaringen vormt de sleutel tot het succes van de Buyer Group en het Samenwerkplatform Circulaire Viaducten. Dit netwerk gaat aan de slag met het toepassen van een gezamenlijke Marktvisie en Inkoopstrategie, en deelt ervaringen hierover. Op deze manier kunnen de belangrijkste circulaire maatregelen voor nieuw te bouwen viaducten en bruggen effectief geïmplementeerd worden.

Lees het volledige artikel voor inspirerende inzichten in deze samenwerking en praktijkvoorbeelden uit de provincie Noord-Holland, gemeente Nijmegen en Waterschap Noorderzijlvest in Groningen.

Meedoen

De Marktvisie en Inkoopstrategie Circulaire Viaducten en Bruggen helpt overheden met concrete inkoop- en contracteisen hiervoor. Op 14 maart wordt dit document officieel gelanceerd tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. De betrokken partijen blijven nadien met elkaar optrekken als Samenwerkplatform Circulaire Viaducten en Bruggen. Eenieder die wil meeleren, meedelen en bovenal meedoen, is van harte uitgenodigd voor de bijeenkomsten van het Samenwerkplatform en om lid te worden van de LinkedIn-groep Transitiepad Kunstwerken. Op 17 april en 2 juli staan Leernetwerkbijeenkomsten met aansluitende Opdrachtgeversoverleggen gepland.

Eerdere artikelen

Het eerste artikel van OTAR uit de serie gaat in op de roadmaps Wegverharding, Kunstwerken, Spoor, Kustlijnzorg & vaargeulonderhoud en Weg-, Dijk- & Spoormaterieel. Het artikel beschrijft kort wat er in de vijf roadmaps staat, welke maatregelen toegepast worden om de meeste reductie te bewerkstelligen, en hoe de overheid en markt samenwerken om de roadmaps uit te voeren.

In het tweede artikel wordt de roadmap van transitiepad Kunstwerken uitgelicht. De roadmap introduceert diverse maatregelen, gericht op duurzaam ontwerpen en het hergebruik van materialen, zoals staal en beton.