Nieuwsbericht

Oude betonnen bruggen kunnen weer jaren mee dankzij nieuwe wapening

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
1 april 2022 | 1 minuut lezen

Repareren in plaats van slopen: onderzoekers uit Innsbruck verlengen de levensduur van oude betonnen bruggen door achteraf wapening aan te brengen.

Veel betonnen bruggen in Europa en de Verenigde Staten vormen de komende jaren een potentieel gevaar voor de veiligheid. Dit komt doordat de meeste verkeers- en spoorbruggen binnen dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd en nu minstens veertig jaar oud zijn. Zelfs gewapend beton veroudert en heeft te lijden onder milieueffecten. Vooral verkeersbruggen worden blootgesteld aan een forse zoutbelasting, wat de wapening in de betonconstructies aantast. Veel van de bruggen zijn ook te zwak voor de sterk toegenomen verkeersbelasting en voldoen niet meer aan de thans geldende normen.

Oostenrijkse wetenschappers doen al meer dan tien jaar onderzoek naar een mogelijkheid om verouderde betonnen bruggen te repareren. Zij hebben nu een oplossing gevonden om bestaande constructies te versterken en het draagvermogen te verbeteren, zodat de brug voldoet aan de huidige normen. Een bijkomend voordeel: de reparatie kan worden uitgevoerd terwijl de brug gewoon in gebruik is.

Nieuwsgierig naar de toepassing die hiervoor gebruikt wordt? Lees hier verder.

 

Bron tekst: Innovation Origins - Hildegard Suntinger

Bron afbeelding: University of Innsbruck, Austria