Nieuwsbericht

Eerste stappen richting de werkgroep Transitie Aanpak Nederlandse Kunstwerken!

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
4 maart 2022 | 2 minuten lezen

Je kunt geen artikel op je tablet of smartphone lezen en je leest over de grote maatschappelijke vraagstukken als de energietransitie, duurzame mobiliteit en gebiedsontwikkeling. Ook in week van de Circulaire Economie stonden weer veel sessies op het programma waarin de urgentie van meer toekomstgericht handelen benadrukt werd. Het wordt vaak herhaald: er is noodzaak voor een transitie!

Dichter bij onze focus zien wij, Platform Bruggen, de laatste tijd veel verschillende transitieplannen voorbij komen. Het valt op dat daarin dezelfde thema’s worden benoemd en hetzelfde wiel meerdere malen wordt uitgevonden. Allemaal goede plannen, maar vaak individueel en weinig collectief. Platform Bruggen wil daarom samen met opdrachtgevers werken aan een Transitie Aanpak Nederlandse Kunstwerken waarbij de eerste focus logischerwijs ligt op bruggen en viaducten.

We zoeken mede overheden die al een transitie aanpak klaar hebben liggen en deze willen delen, of overheden die interesse hebben in het opzetten van een gezamenlijke aanpak. Op die manier kunnen we de bestaande kennis delen en combineren met andere initiatieven. Ook organisaties die vinden dat ze een transitieagenda nodig hebben zijn van harte welkom in deze werkgroep.

Er is al veel

Om daadwerkelijk een omslag te bewerkstelligen gaan we met een intensieve campagne toewerken naar een gezamenlijke transitieagenda. Komend jaar willen we onderling verbanden leggen tussen organisaties en initiatieven die zich bezighouden met een transitiepad kunstwerken. Uiteindelijke focus is het doen van experimenten in concrete projecten waarbij we duidelijke leerdoelen opstellen gericht op de geformuleerde transitiedoelen.

Op die manier kunnen we vandaag gaan vormgeven voor de generaties van morgen.

Voor nu zullen we een inventarisatie maken van de al bestaande transitieagenda’s en deze benaderen om te delen en worden enkele dialooginterviews gehouden met key spelers.

 

Platform Bruggen is op zoek naar bestaande transitiepaden kunstwerken voor de eerste stap richting een werkgroep Transitie Aanpak Nederlandse Kunstwerken: TANK! Deel deze met ons via Jan van Asten: jan.van.asten@rws.nl of plaats ze in de werkgroep!

 

Vervolg

Op 29 maart volgt er een toelichting door Jan van Asten tijdens de online bijeenkomst van Buyer Group circulaire Viaducten en Bruggen. Dit is een kennissessie met praktijkcases van overheidsopdrachtgevers voor (overheids)opdrachtgevers. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via deze link!

Nu alvast je gegevens achterlaten bij interesse in deelname aan deze werkgroep? Dat kan hieronder.