Nieuwsbericht

En de prijs gaat naar .....

Negen inzenders deden een gooi naar de overwinning met innovatieve markbenaderingen. Gemeente Amsterdam pakte de eerste plek, Provincie Noord-Holland volgde op de 2e en 3e plek. Een greep uit de inzendingen: aanbesteden op vertrouwen, langjarige samenwerkingsovereenkomsten, het voeren van dialogen over de scope tijdens de aanbesteding, opdrachtgever en opdrachtnemer(s) die samen scope en aanpak bepalen en programmatisch inkopen. Een vakjury, bestaande uit Willemien Bosch - Directeur NL Ingenieurs, Femke Rasenberg - Directeur AT Osborne Legal Services en Dorien Staal - Directeur Voorbij Prefab en Voorzitter bestuur Betonvereniging, nomineerde drie inzendingen voor de overwinning. Op 20 juni verzorgden deze inzenders een pitch voor deze jury en gaven toelichting op hun aanpak.

Profielfoto van Pjotr Mak
21 juni 2023 | 1 minuut lezen

De scope van vervanging en renovatie (VenR) van infrastructuur is vaak lastig te voorspellen: wordt het slopen en vervangen of oplappen? En hoe zorgen we voor een toekomstbestendige oplossing? Het contracteren van VenR-projecten met conventionele contract- en aanbestedingsvormen levert niet altijd het gewenste resultaat. Maar hoe dan wel? Hoe kom je tot een succesvolle samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer met een klinkend projectresultaat? En hoe zorg je dat budgetten kostenefficiënt worden (aan)besteed? Deze vragen stonden centraal in de Prijsvraag ‘Deel jouw best practices van slimmer aanbesteden en samenwerken van vervanging en renovatie’ georganiseerd door de Werkgroep Hacken aanbesteding van het Platform Bruggen.

Negen inzenders deden een gooi naar de overwinning met innovatieve markbenaderingen. Een greep uit de inzendingen: aanbesteden op vertrouwen, langjarige samenwerkingsovereenkomsten, het voeren van dialogen over de scope tijdens de aanbesteding, opdrachtgever en opdrachtnemer(s) die samen scope en aanpak bepalen en programmatisch inkopen. Een vakjury, bestaande uit Willemien Bosch - Directeur NL Ingenieurs, Femke Rasenberg - Directeur AT Osborne Legal Services en Dorien Staal - Directeur Voorbij Prefab en Voorzitter bestuur Betonvereniging, nomineerde drie inzendingen voor de overwinning. Op 20 juni verzorgden deze inzenders een pitch voor deze jury en gaven toelichting op hun aanpak.

Winnaar van de Prijsvraag werd gemeente Amsterdam met de inzending Innovatie Partnerschap Kademuren (IPK). In deze best practice creëerden opdrachtgever en drie opdrachtnemende combinaties een lerende organisatie. Gezamenlijk ontwikkelden zij innovaties om sneller en met minder hinder kademuren vervangen, van idee tot succesvolle realisatie.

De tweede prijs ging naar de Provincie Noord-Holland voor hun project N241 Herinrichting A.C. de Graafweg. Het vermogen tot samenwerken vormde een belangrijk gunningscriterium in de aanbesteding van dit tweefasen­contract. De jury roemde de durf van het aanbestedingsteam om te kiezen voor deze vernieuwende aanpak, waaronder ook een gezamenlijke ‘kostentafel’ om te komen tot ‘eerlijk geld voor eerlijk werk’. 

De Provincie Noord-Holland pakte ook de derde prijs met de best practice Industrieel Flexibel & Demontabel (ver)bouwen van de Cruquiusbrug in de N201. Deze aanpak vraagt gedurende de levenscyclus minder personeelscapaciteit en levert een forse duurzaamheidswinst op zoals een aanzienlijk lager energie- en materiaalgebruik.

Binnenkort verspreidt onze werkgroep Hacken aanbesteden een samenvatting van alle inzendingen met als doel de kennis uit de best practices zo breed mogelijk te verspreiden!