Activiteit

Doe mee aan de prijsvraag ‘Deel jouw best practices van slimmer aanbesteden en samenwerken van vervanging en renovatie’

30 april
2023
N.v.t.
Zondag 30 april 2023
Overig
Profielfoto van Pjotr Mak
2 minuten lezen

De werkgroep 'Hacken aanbesteding' van Platform Bruggen roept je op om jouw Best Practices op gebied van slimmer aanbesteden en samenwerken van vervanging en renovatie te delen en de sector verder te helpen!

Hieronder de link naar het deelnameformulier.

Sluitingsdatum : inleveren formulier voor 30 april 2023

Vind jij ook dat de samenwerking bij vervanging en renovatie van bruggen of andere objecten slimmer kan en slimmer moet? Dat reguliere contract- en aanbestedingsvormen van nieuwbouwprojecten ongeschikt zijn voor vervanging en renovatie? Dat hierdoor de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, onderaannemer en leveranciers suboptimaal is? En dat de projectresultaten tegen vallen en werkplezier afneemt? Maar hoe dan wel? Veel branchegenoten hebben goede voorbeelden hoe tot een succesvolle samenwerking te komen. Wij roepen jou op deze voorbeelden te delen om anderen te inspireren.

Onder leiding van een vakjury worden de inzendingen beoordeeld op de mate waarin jouw voorbeeld bijdraagt aan de volgende doelen:

 1. Transities in de sector versnellen (op het gebied van circulair, uitstootvrij, biodiversiteit, energie)
 2. Efficiënt omgaan met de schaarse capaciteit in de sector (leren van elkaar en opleiden, met de organisatie gesteld staan voor de opgave)
 3. Stimuleren van innovatie en opschaling. 
 4. Optimaliseren van de waarde creatie (value for money, maximaliseren van de kwaliteit van het project/programma)
 5. Het samen beheersen van de risico’s (voor het succes van het project/programma)
 6. Consistentie in de opgave (continuïteit en voorspelbaarheid)
 7. Evenwicht in de machtsbalans tussen ON en OG (Vanuit OG Juiste gesprekpartners op het juiste niveau met juiste kennis, of als OG accepteren dat je de kennis niet hebt en moet vertrouwen op je ON)
 8. Transactie kosten van de aanbesteding verlagen.

Jouw inzending wordt beoordeeld door een vakjury, bestaande uit:

 • Willemien Bosch, Directeur NLingenieurs
 • Femke Rasenberg, Directeur AT Osborne Legal Services / advocaat
 • Dorien Staal, Directeur Voorbij Prefab en Voorzitter bestuur Betonvereniging

De beste inzending wordt beloond met een eervolle vermelding in tijdschrift Bruggen, een nieuwsartikel en een leuk aandenken. Wie weet welke verdere spinoff uit deze positieve aandacht volgt.

Ook enthousiast om de sector verder te helpen door te leren van goede voorbeelden? Deel dan voor 30 april jouw best practice. 

Op naar een lerende sector? Draag jouw steentje bij!

Doe mee door het formulier in te vullen: https://forms.office.com/r/4V0DwMcwry

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.

Bent u nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »
Profielfoto van Erick Wuestman
25 maart 2023
Profielfoto van Erick Wuestman
25 maart 2023

Heren (?!) ik doe / kijk graag met jullie mee. Zonder dat ik exact weet wat dat betekent. Ik ontving een mail rondom de beter aanbesteden prijsvraag. 

In die wereld ben ik behoorlijk actief. Zoals sommigen van jullie weten. 

Alleen kan ik geen projecten claimen waarop we succesvol zijn geweest. Domweg omdat ik deze maand een nieuw bedrijf ben begonnen. Daarin zetten we stevig in op "beter aanbesteden" via onze SPARC inkoop en contractmanagement aanpak. Een uitbreiding op het gedachtegoed van de RCC en RIC aanpak. Wat weer is gebaseerd op Value Engineering processen.

Aanbesteden op basis van partnerschap, zonder vooraf de exacte oplossingen al voor te leggen. Met ambities als gunningscriteria. Liefst gebaseerd op een aantal SDG's. 

Vanuit de voorlopers van SPARC zijn al ruim 55 trajecten succesvol ingestoken. Waaronder een aantal in de GWW. Zoals twee provinciale wegen in Gelderland. En de winnaar van de Parel in de Green Deal GWW voor de gemeente Nijmegen. Die sindsdien de RCC aanpak zelfstandig al 4x extra hebben ingezet.

Wat ik wil benadrukken is dat SPARC bewust free-ware is. Open voor iedereen om in te zetten. Maar zorg wel dat je dit insteekt op de juiste manier. Inkopen is een vak, en het binnen de lijntjes kleuren blijft belangrijk. Ook al is SPARC een innovatie gerichte manier van werken. 

SPARC: van vinken naar vonken inkoop en contractmanagement.

https://transitiespijkers.nl/sparc-verantwoord-inkopen/

Met vriendelijke groet,

Erick Wuestman

Profielfoto van Ruud Loeve
5 april 2023
Profielfoto van Ruud Loeve
5 april 2023

Dag Erick, lang geleden maakten wij al eens kennis in het netwerk van value engineers. Leuk dat je wil meedoen aan de prijsvraag! De aanpak die je beschrijft is inspirerend.
We hoopten op wat meer aanmeldingen, mogelijk volgen er nog meer. Morgen versturen we per e-mail een template voor de aanmelding.
Hartelijke groet,
Ruud Loeve

Profielfoto van Richard Mattheij
5 april 2023
Profielfoto van Richard Mattheij
5 april 2023

Goedemiddag, de samenwerkingsaanpak bij Groot Onderhoud Schiphol spoortunnel is wellicht een inspirende casus. In deze aanpak staat het belang van wederzijds vertrouwen centraal, worden project risico's eerder zichtbaar en worden netelige discussies sneller opgelost. Zie het artikel

https://www.linkedin.com/posts/cooperantenl_vertrouwen-als-basis-voor-prestaties-activity-6999300547493126144-v6se?utm_source=share&utm_medium=member_desktop.

Ik ontvang graag de template voor aanmelding om te boordelen of het inhoudelijk passend is.

Hartelijke groet, Richard Mattheij

Profielfoto van Ruud Loeve
6 april 2023
Profielfoto van Ruud Loeve
6 april 2023

Beste aanmelders,

Helaas lukt het nog niet om vandaag het template voor jullie aanmelding te e-mailen. Dit volgt zo spoedig mogelijk.

Met vriendelijke groet,

Ruud Loeve