Nieuwsbericht

Bruggen ArsenaalDelft unaniem verkozen tot 'beste verfraaiing Delftse stadsbeeld'

De stalen prefab bruggen nabij ArsenaalDelft zijn unaniem verkozen tot ‘beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld’. De bruggen kregen de Le Comteprijs 2021 van de jury én de publieksprijs.

Profielfoto van Miran de Groot
20 mei 2022 | 1 minuut lezen

constructief gewaagd
“Delft heeft er met deze bruggen twee bijzondere bouwwerken van zeer hoge esthetische kwaliteit bijgekregen. De bruggen, met name de lange over de Oude Delft, zijn constructief gewaagd met hun opmerkelijke slankheid”, aldus de jury.
“Op bijzondere wijze is zo het krachtenspel van een boogbrug bijna tastbaar. Met hun strak gekromde, als het ware dynamische vorm zijn beide bruggen als bouwwerk op zich van een grote schoonheid. Ze verenigen een uitgesproken ‘van onze tijd zijn’ met een duidelijke referentie aan de oude, massieve gemetselde boogbruggen.”

los van de kade
Bijzonder aan deze bruggen is dat ze ‘los’ van de kades zijn geplaatst. De funderering staat in het water en is verborgen in het ontwerp van de brug. Hierdoor hoefden de bruggen niet constructief te worden bevestigd aan de monumentale kades, die nu onbeschadigd blijven. Een stalen loper verbindt de kade met de brug. De bruggen hebben een hoge boogconstructie zodat de rondvaartboten er onderdoor kunnen.

onderdeel groter project
De bruggen, gefabriceerd door Haasnoot Bruggen, zijn onderdeel van een groter project. Zij verbinden de Lange Geer en Oude Delft met het schiereiland waarop eens het Legermuseum gevestigd was. Dat gebouwencomplex heet nu ArsenaalDelft en herbergt een restaurant, hotel en conferentiecentrum. Bij zowel de bruggen als het ArsenaalDelft zijn cepezed (architecten), cepezedprojects (ontwikkeling) als cepezedbouwteam (coördinatie bouwproces) betrokken geweest.

over de organisatie
Elk jaar rijkt de Delftse historische vereniging Delfia Batavorum prijzen uit voor opvallende verfraaiingen aan het Delftse stadsbeeld. Een jury bepaalt wie winnaar wordt van de Le Comteprijs en in samenwerking met de Delft op Zondag wordt er een publieksprijs uitgereikt.