Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD)

Mede met het oog op circulariteit en duurzaamheid willen we onderdelen die eindeloos herbruikbaar en 'refurbishbaar' of 'recyclebaar' zijn, met een zo laag mogelijke milieulast. Een mooie uitdaging om Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen toe te gaan passen als het gaat om (beweegbare) bruggen van beton, staal, metselwerk, hout, (vezel versterkt) kunststof en onderdelen zoals voegovergangen en opleggingen. Heldere afspraken over randvoorwaarden aan functies en veiligheid bieden bouwers, toeleveranciers en ingenieursbureaus de ruimte voor vernieuwing en innovatie. 

In de afgelopen jaren zijn er twee standaarden (Nederlands Technische Afspraken) ontwikkeld voor het IFD bouwen van vaste en beweegbare bruggen (NTA8085 en 8086 respectievelijk). Deze NTA’s zijn tot stand gekomen met een financiële bijdrage van het Fonds Fysieke Leefomgeving.

Onderwerpen zijn onder andere:

 • Opstellen richtlijnen;
 • Creëren draagvlak;
 • Bevorderen implementatie.
   
Meer informatie Minder informatie
VolgendOntvolgen

Redactie

Zoeken & filter Zoeken & filter
  Reset
  Afbeelding van Bouwstenen voor beweegbare bruggen - Verkenning maatschappelijke kosten en baten

  Bouwstenen voor beweegbare bruggen - Verkenning maatschappelijke kosten en baten

  Publicatiedatum:
  Uitgever:
  Economisch Instituut voor de Bouw
  De komende decennia moeten er in Nederland duizenden bruggen worden vervangen en gerenoveerd. Veel bruggen zijn verouderd, in slechte staat of voldoen niet meer aan de functionele eisen. Dit is...
  Afbeelding van IFD leert studenten slimmer, duurzamer en goedkoper bruggen bouwen

  IFD leert studenten slimmer, duurzamer en goedkoper bruggen bouwen

  Publicatiedatum:
  Uitgever:
  NEN
  Industrieel, flexibel en demontabel (IFD) bouwen is een slimme en duurzame methode om bruggen te ontwerpen en te bouwen. Op deze manier werken maakt de gigantische opgave om de komende decennia bijna
  Afbeelding van IFD in het onderwijs

  IFD in het onderwijs

  Publicatiedatum:
  Uitgever:
  John Kerkhoff
  Onze toekomstige collega's, opdrachtgevers en zakenrelaties zitten nu in de schoolbanken. Zij krijgen straks te maken met de vervangingsopgave van onze bruggen.