Nieuwsbericht

Infrasite: Bruggenbouwers zien kansen voor grotere houten verkeersbruggen

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
22 januari 2022 | 1 minuut lezen

Grote houten verkeersbruggen komen in Nederland niet veel voor, maar volgens de bedrijven die ze (kunnen) maken kan er wel degelijk worden opgeschaald. Zo kunnen de milieuvoordelen van de herbruikbare grondstof beter worden benut. Voor die schaalsprong is echter wel een extra inspanning van Rijkswaterstaat nodig. Dat blijkt uit het rapport ‘Houten verkeersbruggen: kennis en ervaringen’ van Innovita, zo schrijft vakblad Infrasite.

Of en in welke mate hout voor grotere verkeersbruggen in Nederland kan worden gebruikt, is het vraagstuk waar dit onderzoek om draait. Op een handjevol bruggen na zijn er namelijk nauwelijks voorbeelden; als er hout wordt gebruikt dan is dat vaak bij kleinere exemplaren voor fietsers en voetgangers. De ‘goede voorbeelden’ bevinden zich in klassieke houtlanden als Noorwegen, Zweden, Duitsland en Zwitserland. Het rapport brengt in kaart welke partijen er mee willen werken aan het realiseren van meer grote houten verkeersbruggen in Nederland en welke hordes daarvoor genomen moeten worden.

Voor het onderzoek werd gesproken met zeven gespecialiseerde bedrijven op het gebied van houten bruggen. In totaal zijn er een kleine twintig bedrijven in deze markt actief. In het onderzoek is daarnaast gekeken naar referentieprojecten, zowel in Nederland als daarbuiten. De interviews leverden inzichten op in zes categorieën: ontwerplevensduur, materialisering, detaillering, brugdekdelen, opschaling naar grotere verkeersbruggen en aanbesteding & realisatie.

Je leest meer over dit onderwerp via deze link.

 

Bron tekst: Infrasite

Bron foto: Innovita