Nieuwsbericht

3D-betonprint transformeert conservatieve bouw

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
16 augustus 2022 | 1 minuut lezen

Op het gebied van duurzaamheid en digitalisering loopt de bouwsector nog achter, maar niet voor lang als het aan de start-up Zavhy BV ligt. Door 3D-betonprinten (3DCP) in te zetten, wordt het mogelijk om sneller, kwalitatiever en duurzamer te bouwen.

Zeeshan Ahmed richtte zijn PhD onderzoek aan de Eindhoven University of Technology onder andere op oplossingen voor twee grote beperkingen van 3D-betonprin (3DCP) technologie. Zo ontbrak stalen bewapening – die zorgt voor stevigheid – in 3D-geprintte betonnen bouwwerken. Net als het ontbreken van additieven zoals vezels en aggregaten die de materiaaleigenschappen van beton verbeteren.

Met het oog op de industrialisatie van de technologie ontwikkelde Zavhy twee nieuwe systemen. De Fibre Reinforcement Entrainment Device (FRED) om vezels en toeslagstoffen toe te voegen. En de Reinfocement Entrainment Device (RED) om de staalkabelwapening in het beton in kaart te brengen. Dit systeem is gebruikt om zowel de 3DCP-brug in Gemert (de eerst gewapende 3DCP-brug ter wereld) als de fietsbrug in Nijmegen te versterken. “Door deze projecten kon ik mijn wetenschappelijke onderzoek valoriseren”, aldus Zeeshan.

Meer weten? Lees hier verder bij Bouw en Uitvoering