Nieuwsbericht

Eeuwenoude binnenstad van delft krijgt twee nieuwe bruggen

In de historische binnenstad van Delft zijn twee nieuwe bruggen geplaatst. Bijzonder in de identieke ontwerpen is dat de bruggen los staan van de eeuwenoude kades.

Profielfoto van Miran de Groot
10 januari 2022 | 1 minuut lezen

Beschermen kades
De twee moderne bruggen zijn qua uitstraling identiek en passen goed in de historische omgeving. In het ontwerp en de bouw is de oudheid gerespecteerd. Om de monumentale kades te beschermen is de constructie niet aan de kades vastgemaakt, maar staat deze in de gracht en dus volledig los van de eeuwenoude kades. Een stalen loper dient als drempelloze overgang tussen brug en kade.


Deze constructie heeft twee voordelen. Doordat de permanent aangelegde bruggen niet vast zitten aan de kade beschermen ze de kades tegen blijvende schade. En omdat de brug geen plek inneemt op de kademuur is er een ruime aanlandplek tussen brug en straat. Zo krijgen voetgangers de ruimte om veilig over te steken.

Knipoog verleden
De loopbrug aan de Lange Geer vormt een soepele verbinding tussen de Giststraat en het schiereiland waarop ArsenaalDelft ligt. Deze brug komt precies uit bij de entree van het nieuwe hotel, waarin decennialang het Legermuseum gevestigd was.


Het gebruikte materiaal van de bruggendekken is een knipoog naar dit verleden. Die zijn namelijk gemaakt van Thorca; een slank, sterk en stijf materiaal dat ook wordt gebruikt in Chinook-helikopters van de luchtmacht.
De andere loopbrug verbindt de kop van het schiereiland en het nieuwe op het water uitgebreide terras met de Oude Delft. Vanaf daar kunnen voetgangers langs het water van de Schie naar de passentenhaven of het station lopen. De bruggen zijn hoog genoeg gemaakt voor rondvaartboten.

Verbinding ArsenaalDelft
Met de aanleg van twee voetgangersbruggen is de herontwikkeling van het volledig gerenoveerde en verbouwde gebouwencomplex ArsenaalDelft bijna ten einde. Op dit schiereiland zit nu een restaurant (Loetje), een hotel (opening medio 2022) en een expo-/congrescentrum (opening medio 2022). Architectenbureau cepezed uit Delft maakte het ontwerp voor de bruggen en het ArsenaalDelft, met cepezedprojects als ontwikkelaar en cepezedbouwteam als uitvoeringscoördinator, de engineering en uitvoering is gedaan door Haasnoot Bruggen.

Profielfoto van Miran de Groot
25 maart 2022
Profielfoto van Miran de Groot
25 maart 2022

De bruggen zijn genomineerd voor de Le Comteprijs. Een prijs voor de beste verfraaiing van de Delftse binnenstad. Meer info en stemmen via: Nominatie Le Comteprijs: 'Bruggen bij ArsenaalDelft van grote schoonheid' | Platform Bruggen