Nieuwsbericht

Buyer Group en Samenwerkplatform Circulaire Viaducten en Bruggen

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
29 januari 2024 | 2 minuten lezen

Heeft u de ambitie om circulaire viaducten en bruggen te bouwen? Bent u op zoek naar (inkoop)technische oplossingen gericht op Hoogwaardig Hergebruik, Industrieel Flexibel Demontabel (IFD) en/of Hout/Biobased? Meld u dan aan voor het Samenwerkplatform Circulaire Viaducten en Bruggen.

Het Samenwerkplatform is het vervolg op de Buyer Group Circulaire Viaducten en Bruggen. In 2023 ontwikkelde dit netwerk van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk een gezamenlijke Marktvisie en Inkoopstrategie. Vanaf 2024 gaat het netwerk in samenwerking met de markt aan de slag met de praktische uitvoering ervan, en het delen van kennis.

Waarom?

“Vanaf 2025 worden alle nieuwe en te vervangen bruggen en viaducten circulair ontworpen”, zo luidt één van de maatregelen uit het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030.[1] Om die reden staat in de Transitieagenda Bouw dat vanaf 2023 alle infrastructuur circulair uitgevraagd wordt.[2] Hiernaast staat Nederland voor een enorme vervangings- en renovatieopgave, waarmee de noodzaak voor samenwerking aan slimme en gestandaardiseerde oplossingen snel duidelijk wordt. Met een inkoopstrategie voor circulaire viaducten en bruggen uniformeren (en bundelen) opdrachtgevers hun inkoop. Bestaande kunstwerken worden zorgvuldig gedemonteerd en nieuwe kunstwerken worden circulair ontworpen met gebruikte, demontabele en/of biobased/houten elementen.

Toepassen Inkoopstrategie en vervolgsamenwerking

Vanaf maart 2024 richt het deelnemersnetwerk zich op het uitvoeren en uitwisselen van kennis en ervaringen uit de praktijk!

  • De deelnemers starten met de aanbestedingen aan de hand van de Marktvisie en Inkoopstrategie, en delen onderling hun ervaringen. Iedere deelnemende organisatie doet dit vanuit haar eigen commitment, capaciteit en ervaring, aan de hand van de drie inkoopniveaus van de Inkoopstrategie.
  • Het netwerk organiseert periodieke bijeenkomsten om een vervolg te geven aan de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling tussen opdrachtgevers en -nemers. Hierbij delen we succesvolle ervaringen en geleerde lessen uit de praktijk (aan de hand van het Kennis- en Voorbeeldenoverzicht en de Catalogus Circulaire Viaducten en Bruggen). Bekijk voor meer informatie en de actuele agenda de website van Platform Bruggen (onder thema: Hergebruik, Circulariteit en Duurzaamheid).

Meer weten of deelnemen

De deelnemers van de Buyer Group doen een oproep aan andere publieke opdrachtgevers om een opdracht voor circulaire viaducten en/of bruggen uit te voeren conform de opgestelde Marktvisie en Inkoopstrategie. Dit kan eventueel onder supervisie van een ervaren deelnemer, expert of een ingenieursbureau uit het netwerk.

Wilt u meer weten en deelnemen? Neem dan deel aan de bijeenkomsten, en onze (interactieve) digitale platformen:

  • De laatste ontwikkelingen en komende bijeenkomsten delen we via de website en agenda van Platform Bruggen (onder thema: Hergebruik, Circulariteit en Duurzaamheid).
  • Voor onderlinge interactie, zoals vragen en oproepen aan het netwerk, gebruiken we deze LinkedIn-groep van het Transitiepad Kunstwerken.
  • Voor samenwerking in, en archivering van (kennis)documenten, gebruiken we deze Sharepoint van het Transitiepad Kunstwerken (toegang op aanvraag via Davy Huiberts (davy.huiberts@rws.nl of 06-27 314 614).
 

[1] Zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/beleidsnotas/2023/02/03/nationaal-programma-circulaire-economie-2023-2030

[2] Zie https://circulairebouweconomie.nl/wp-content/uploads/2019/07/1821700-01-Transitie-Agenda-Circulaire-Bouweconomie.pdf