Nieuwsbericht

Scherpe keuzes achterstallig onderhoud bruggen en kademuren

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
29 juli 2022 | 2 minuten lezen

Amsterdam staat voor een flinke opgave om 80 tot 125 bruggen en ongeveer 60 kilometer kademuren te herstellen of te vernieuwen. Maar vanwege grote bezuinigingen moet de stad scherpe keuzes maken. En dat heeft ook gevolgen voor de aanpak van bruggen en kademuren. De afgelopen jaren zat de aanpak in de vijfde versnelling. Nu er minder geld is, moeten zij even terugschakelen.

De gemeente Amsterdam zette de 5 belangrijkste keuzes op een rij.

Vaker afsluiten

De kans bestaat dat we vaker kiezen een slechte brug of kademuur tijdelijk af te sluiten in plaats van te versterken. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de stevigheid van de constructies. Bij de bruggen en kademuren die het slechtst uit het onderzoek kwamen, zijn inmiddels maatregelen genomen. Ze kunnen weer veilig gebruikt worden.

Herstellen in plaats van nieuwbouw

Eerder kozen we bij een slechte brug of kademuur vaak voor slopen en opnieuw bouwen. Nu onderzoeken we of we er met een kleine ingreep voor kunnen zorgen dat een brug nog minimaal 30 jaar mee kan. Het liefst nemen we onzichtbare maatregelen. De stad krijgt zo geen nieuwe brug, maar wel eentje die de komende jaren nog mee kan.

Beperkte bereikbaarheid tijdens werkzaamheden

Het is vaak ingewikkeld en duur om straten tijdens de werkzaamheden open te houden. Daarom kiezen we er in de toekomst vaker voor om een brug compleet af te sluiten tijdens de werkzaamheden. Dit zorgt voor extra overlast, maar het is stukken goedkoper én we zijn eerder klaar.

Sobere uitvoering

Dat een kademuur hersteld moet worden, wil niet zeggen dat er ook wat mis is met de rest van de straat. Toch zijn werkzaamheden aan kades vaak aanleiding om ook de inrichting van de straat aan te pakken. Logisch, maar ook vertragend en vaak kostbaar. Als we vanaf nu een kademuur hersteld hebben, leggen we de straat vaker terug zoals we hem aantroffen.

Opnieuw kijken naar de planning

De bezuiniging heeft geen effect op werkzaamheden aan bruggen of kademuren die dit jaar nog van start gaan. Voor projecten die voor de komende jaren in de planning staan, kan het zijn dat we moeten kiezen voor uitstel. Eind dit jaar verwachten we hier meer over te kunnen vertellen.

Bezoekerscentrum

Wilt u meer weten over de aanpak van bruggen en kademuren? Kom dan naar het bezoekerscentrum. Daar is een vaste tentoonstelling over het herstel van de bruggen en kademuren. Aan de hand van foto’s, video’s, objecten en illustraties laten we zien waarom het zo belangrijk is dat we de bruggen en kademuren herstellen en waarom dit zo ingewikkeld is. Meer informatie, het adres en de openingstijden van het bezoekerscentrum vindt u op amsterdam.nl/bezoekerscentrum-bruggen-kademuren.