Nieuwsbericht

Duurzame IFD bruggen in Noord-Holland

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
24 januari 2022 | 1 minuut lezen

Noord-Holland ontwerpt, bouwt en onderhoudt voortaan alle bruggen in de provincie volgens het Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) principe. Hiermee zet de provincie een volgende stap in het investeren in duurzaam en efficiënt bouwen.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid: “Veel bruggen in Nederland zijn verouderd en lopen qua techniek en functionaliteit achter op bruggen die nu worden gebouwd. Het vervangen en renoveren van deze oude bruggen is een grote opgave voor de provincie Noord-Holland. De kosten zijn hoog en het geeft overlast wanneer een brug tijdelijk niet gebruikt kan worden. Door het toepassen van het IFD principe kan er op een duurzame manier gebouwd worden met minder hinder voor weggebruikers en tegen lagere kosten.” 

Industrieel, Flexibel en Demontabel 

IFD maakt gebruik van gestandaardiseerde brugelementen om bruggen circulair te ontwerpen en snel en efficiënt te bouwen. De gestandaardiseerde brugelementen zijn fabrieksmatig geproduceerd waardoor de kosten laag zijn en de levertijd kort. De elementen passen precies in elkaar en kunnen snel aangebracht en eventueel vervangen worden wanneer nodig. Dit bespaart tijd en zorgt voor minder hinder voor de omgeving. IFD bruggen zijn duurzamer dan ‘gewone’ bruggen doordat zij langer meegaan en er dus minder energieverbruik en CO2 uitstoot is. Daarnaast zijn de brugelementen geschikt voor hergebruik. Dit alles maakt een IFD brug circulair.  

Meer weten over deze ambitie van de provincie Noord-Holland? Lees verder bij de provincie Noord-Holland.