Nieuwsbericht

Meer groen en dieren bij de Paulusbroedersluisbrug in Amsterdam

Profielfoto van Elna Minderman
17 december 2021 | 1 minuut lezen

De Paulusbroedersluisbrug in de Oude Doelenstraat / Oude Hoogstraat is in 2020 versterkt met een stalen veiligheidsconstructie. Vanaf 13 december 2021 is de gemeente Amsterdam bezig met het vergroenen van de veiligheidsconstructie met onder andere planten.

Tijdelijke natuur

Volgens de planning die er nu is gaat gemeente Amsterdam de Paulusbroedersluis vernieuwen in de periode 2025 - 2026. Tot die tijd zijn er mogelijkheden om tijdelijke natuur te maken op en rond de veiligheidsconstructie. Met planten, viskorven en nestkasten maakt Amsterdam plekken waar vogels, vleermuizen, insecten, vissen en andere waterdieren kunnen leven. Zo willen zij ervoor zorgen dat hier meer verschillende soorten planten en dieren komen en verbeteren we de uitstraling van de veiligheidsconstructie.

Wat gaat gemeente Amsterdam doen

De veiligheidsconstructie bestaat uit stalen balken tegen de kades en stalen buizen boven de gracht.

  • Tot het moment dat deze brug wordt vernieuwd, gaat de gemeente de balken en buizen naast de brug tijdelijk zoveel mogelijk bedekken. Met 4 soorten bloemrijke klimplanten: blauwe regen, klimop, hop en gewone braam. Na enige tijd gaan de planten groeien door de staalmatten die Amsterdam op de balken en buizen gaat monteren.
  • Amsterdam plaatst onder water tegen de kades korven met daarin natuurstenen, hout en schelpen. De korven zijn een schuilplaats voor onder andere kleine vissen en kreeftachtigen.
  • De gemeente onderhoudt de planten en verwijdert eventueel zwerfafval.
  • Onder de brug hangen we vleermuiskasten en nestkasten op.

Werkzaamheden

Van maandag 13 december tot en met vrijdag 24 december vinden de werkzaamheden plaats. Amsterdam voert het materieel, de bouwmaterialen en planten over het water aan. Het verkeer kan gewoon gebruik blijven maken van de brug.

 

Bron foto en tekst: Gemeente Amsterdam

 

Blijf wekelijks op de hoogte van het nieuws in de bruggensector!