Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat verwijdert stalen Boogbrug Vianen succesvol na eerdere mislukte poging

Profielfoto van Yvonne Courage
24 november 2021 | 1 minuut lezen

De stalen boogbrug over de Lek bij Vianen is weggehaald. De operatie mislukte twee weken geleden omdat een van de lierkabels van de ponton waarop de brug moest komen beschadigd raakte. Zondagavond lukte het Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie KWS - VES - DDM wel om de brug los te maken, op een ponton te zetten en weg te varen. De Boogbrug had, sinds de ingebruikname van de 2 nieuwe Lekbruggen in de snelweg A2 bij Vianen, geen functie meer.

Via de livestream keken zo'n 6.000 mensen mee en ook op locatie trok het uitvaren van de Boogbrug veel bekijks.

Verwijdering met behulp van een gantry systeem

De brugboog heeft een gewicht van circa 5.000 ton, bijna net zoveel als 27 Boeing 747-vliegtuigen bij elkaar, en een hoogte van circa 30 m. Om de brug te verwijderen bouwde een onderaannemer een gantry systeem: een hijssyteem waardoor de brugboog kon worden ondersteund en opgetild.

Op een ponton dat onder de brug werd geplaatst, zaten 8 masten gemonteerd die in de 8 heftorens op de brug werden gekoppeld, als een soort legotechniek. De ponton nam, bij hoog water, het gewicht van de brug over. 

Geen toekomst voor deze brug

De afgelopen jaren zijn verschillende mogelijkheden onderzocht om de brug te hergebruiken, zowel in het geheel als in delen en zowel op de huidige locatie als op een eventuele andere locatie. Geen van deze mogelijkheden bleek realiseerbaar. De stalen boogconstructie wordt de komende 17 dagen in stukken gesneden in de voorhaven van de Prinses Beatrixsluis. De aannemer is daar 24 uur per dag mee bezig. De brug is straks klein genoeg om onder de Jan Blankenbrug doorgevaren te worden voor de uiteindelijke sloop, op de werf van Mammoet in Schiedam. Hier worden de staaldelen nog kleiner gemaakt en afgevoerd naar een erkende verwerker. Daar zal het staal verder verwerkt worden tot grondstof.

 

Foto: © Paul van Baardwijk - Studio Retouched

Tekst: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2021/11/stalen-boogbrug-vianen-zondagavond-succesvol-verwijderd