Nieuwsbericht

Aanbod: brug uit Artis

Profielfoto van Anne Uildriks
9 maart 2023 | 1 minuut lezen

Een van mijn favoriete bruggen in Artis is te koop! Het is de brug vlakbij de giraffen, die je oversteekt als je naar het restaurant loopt. Een mooie voetgangersbrug met stalen liggers en houten brugdek, 36,5 meter lang. Is er hier iemand die nou juist zo'n brug zoekt? Hij staat aangeboden op dé marktplaats voor bruggen, de Nationale Bruggenbank. Dit is de link. Hier kan je ook andere vrijkomende bruggen vinden, of aanbieden!

De Nationale Bruggenbank

De Nationale Bruggenbank koppelt vraag en aanbod van bruggen/onderdelen. Het is een samenwerking van de Bruggenstichting met de gemeente Amsterdam, Rotterdam en Rijkswaterstaat (AMROR). Deze onafhankelijke bruggenbank heeft als doel om hergebruik van bruggen (en onderdelen van bruggen) voor alle overheden laagdrempelig en toegankelijk te maken.

Om hergebruik van bruggen op te schalen, wordt nu gezocht naar andere gemeenten en partijen die ook hun bruggen voor hergebruik willen aanbieden. Op de website van de Nationale Bruggenbank staat meer informatie over hergebruik van bruggen.

Duurzaamheidswinst

Naast de grote emotionele waarde die het oplevert omdat het de brug bij de giraffen was, draagt hergebruik van bruggen bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid. Hoogwaardig hergebruik van bruggen die nog in goede staat verkeren, past naadloos bij de ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te werken. Door vrijkomende bruggen te hergebruiken in plaats van te slopen, wordt een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de reductie van het gebruik van primaire grondstoffen en CO2-uitstoot.