Nieuwsbericht

Onderhoud Haagse bruggen en kademuren vraagt flinke, maar noodzakelijke investering

Profielfoto van Redactie platform Bruggen
13 maart 2022 | 1 minuut lezen

De gemeente heeft een grote verzameling aan kunstwerken in beheer. Hieronder vallen 62 kilometer aan kadeconstructies waarvan nog ongeveer 20 kilometer op hout is gefundeerd, honderden fiets- en voetgangersbruggen, 289 verkeersbruggen, 4 tunnels, 3 viaducten, de Utrechtsebaan, een groot gedeelte van de haven en een verscheidenheid aan specifieke objecten zoals het busplatform van het Centraal Station. 

De gemeente pakt de vervanging van de bruggen en kademuren planmatig aan in het Meerjarenprogramma Kunstwerken(externe link) (MJPK). De totale kosten voor het uitvoeringsprogramma MJPK4 2022-2025 zijn ingeschat op 170 miljoen euro. Naast veiligheid staan daarbij ook thema’s als innovatie, participatie, ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en ecologie centraal.

Wethouder Buitenruimte Hilbert Bredemeijer: "Om de veiligheid en bereikbaarheid van de stad te garanderen, werkt de gemeente hard om structureel kademuren en bruggen te vervangen. Naast noodzakelijk onderhoud ziet de gemeente dit ook als een kans om de kwaliteit van de ruimte buiten te verhogen voor de mensen die in Den Haag langs de grachten rijden, fietsen en wandelen. Zo blijft de stad mooier, veiliger, beter bereikbaar en daarmee aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en bezoekers."

Lees hier meer over dit Meerjarenprogramma Kunstwerken.